среда, 24. април 2013.

Balearska ostrva

Balearska ostrva (Islas Baleares) čine: Majorka, Menorka, Ibica, Formentera, Cabrera
Arome, živopisne boje i prijatan ukus. Sjedinjeni u jedno čine suštinu kulture i tradicije jednog naroda. Njihova izuzetna klima, prelepe plaže, bogato kulturno-istorijsko nasleđe i neuobičajena gostoljubivost, ubrajaju Balearska ostrva u najpopularnije turističke destinacije Evrope i sveta. 

Španska Balearska ostrva, arhipelag u zapadnom delu Mediterana, nalaze se na oko 80 do 300 kilometara istočno od španskog kopna. Površina Baleara iznosi 5.014 kilometara kvadratnih, a obuhvataju dve grupe ostrva: Gimnesias (Majorka, Menorka, Kabrera) na severo-istoku i Pitiusas (Ibica i Formentera) na jugozapadu. Ove grupe su odvojene prolazom Majorka (Freo de Mallorca) širokim 43 km, a Majorka i Menorka međusobno su odvojena prolazom Menorka (Freo de Menorca) širokim 20 kilometara.
U upravnom pogledu Baleari čine pokrajnu Baleares, sa glavnim gradom Palmom u istoimenom zalivu na Majorci, gde je i španska pomorska baza i hidroport.



Izrazito upadljiv predeo, prostrane plaže i blaga klima privlače veliki broj turista iz zemalja sa severa. Pored turizma kao glavne privredne delatnosti razvijene su još i zemljoradnja (postoji sistem navodnjavanja), ribolov, izrada grnčarije i proizvodnja robe od metala. Iako na Balearima ima bakarne, olovne i železne rude i lignita, industrija nije razvijena. Vadi se lignit, dobija mramor, proizvodi koks, super fosfat, cement i morska so. Ostrva su takođe veoma plodna i naročito dobro uspeva voće: pomorandže, smokve, badem, kajsije i grožđe, kao i ostale biljke uobičajene za mediteransku vegetaciju.
Vina sa Majorke su veoma cenjena u svetu. Zanatstvo i narodna radinost su veoma razvijeni, čuveni su tepisi, čipke, keramika, filigranska bižuterija, predmeti od majolike, obrada bisera i kože.
Majorka i Ibica su pretežno planinska ostrva, prosečne nadmorske visine oko 600 metara sa najvišim vrhom na Balearima Puig Mayor (1445 m) na Majorci. Menorka i Formentera su mnogo niža sa najvišim vrhom El Torom (358 m) na Menorci. Severne obale Baleara su uglavnom visoke, krševite i strme, a južne, gotovo svuda niske i pristupačne.
Velika ostrva imaju razvijenu putnu mrežu, a Majorka i železničku. Ostrva su povezana redovnim brodskim linijama međusobno, sa lukama Španije i Marsejom, a vazdušnim sa Barselonom, Valensijom i Madridom.
Ibiza
 Zahvaljujući svom izuzetno povoljnom položaju u Mediteranu, Baleari imaju savršeno prijatnu klimu tokom cele godine. Leta nisu previše topla jer povetarac sa mora i planina donosi svežinu, a zime su blage. Najniža temperatura u toku zime u Palma de
Majorci je oko 15°C, tokom proleća 17°C, a sredinom leta oko 25°C. Sa oko 300 sunčanih dana godišnje, turistička sezona skoro da je bez prekida.

 Na Balearima živi oko 796.000 stanovnika. Stanovništvo potiče od Kartažana i Rimljana, ali ima i potomaka Maora i dosta naseljenih Katalonaca. Jezik je mešavina kastiljanskog, francuskog i italijanskog jezika. Stanovništvo čuva svoju tradiciju kroz folklor. Od velikog broja raznovrsnih oblika španske muzike, flamenko je, čini se, najpoznatiji. Nastao je sredinom XVIII veka među španskim Romima u Andaluziji, a predstavlja deo tradicije objedinjene u pesmi i plesu uz pratnju gitare.



Balearska nacionalna kuhinja uživa veliku reputaciju u celoj Španiji. Veoma je raznovrsna i za oko 600 recepata možemo reći da su tipično "balearski ". Najčuveniji su po majonezu za koji malo ko izvan Španije zna da potiče sa Menorke. Španci ga zovu Salsa Mahonesa, po tome što je prvi put pripremljen u Mahonu. Takođe su poznati i po začinjenim vrstama kobasica (Sobrasada Mallorquina), jagnjetini (Cordera asado al estilo de Mahon), jelima od jaja (Huevos fritos al estilo de Soller),...
Za Majorku su tipične supice sa knedlama, ali i meso (uglavnom svinjetina), riba i morski plodovi, sosovi od povrća i slično.
Menorka je najčuvenija po specijalitetima od ribe i morskih plodova, kao što su Caldereta de Langosta ili Arroz con Langosta (morski plodovi sa pirinčem).
Ibiza je poznata po čuvenim ribljim specijalitetima poput Burrida de Ratjada (raža sa bademima), Langosta Ibicenca ili Guisot de Marisc.
Vina se proizvode samo na Majorci, kao i nekoliko vrsta likera.
Hrana na Ibizi

Нема коментара:

Постави коментар